Yesterday, we went to pasar tani as usual.. it was drizzling the whole morning.. while waiting for my prawn to be weigh, my eyes were caught at this guy selling venison..ai terus teruja nak beli.. sekali tanya harga.. RM40 sekilo and dia memang dah siap-siap timbang sekilo.. nak tak nak.. ambik je le.. so salah satu menu hari ahad yang mendung ni ialah Rendang Daging Rusa... ai cuma guna resipi yang ingat-ingat lupa.. resipi rendang biasa-biasa sahaja..
Rendang Daging Rusa
Bahan-bahan
1 kilo Daging Rusa - di potong
Lengkuas diketuk
Daun kunyit dihiris
Gula merah
Garam dan gula secukup rasa
Sekeping asam keping
3 cawan santan kelapa
Homemade kerisik
Bahan-bahan kisar
10-12 biji bawang merah
4 tangkai serai
Cili kering
+
jangan lupa ingredient wajib
++a pinch of love ++
sebagai pelengkap kepada ketidaksempurnaan
Cara-cara memasak
Sama seperti masakan rendang yang lain.. secara ringkas, masukkan semua bahan kisar , lengkuas dan masak bersama santan. Masukkan daging dan masak dengan api perlahan sehingga kering.. akhir sekali masukkan garam, gula, asam keping, kerisik dan hirisan daun kunyit.
Sebagai permulaan proses menghasilkan rendang , wajib untuk ai membuat homemade kerisik... bukannya tak de jual di pasar.. but kadang-kadang kerisik yang dijual tak fresh.. yang paling worst dah ada bau tengik.. daripada dikhuatiri merosakkan menu hidangan, ai lebih prefer untuk buat sendiri kerisik...
Caranya sangat mudah.. tapi memberi satu kepuasan tidak terhingga...Sangai kelapa sehingga warna coklat kekuningan.. tumbuk kelapa sehingga keluar minyak.. kalau kita buat sendiri, kita boleh control tahap minyak yang dihasilkan oleh kerisik... kalau untuk buat kerabu kerang dengan taugeh contohnya.. tidak perlu kerisik yang berminyak.. cukup sekadar kerisik yang baru hendak mengeluarkan minyak...isshh pening la.. tak pe rasanya boleh faham kan?
*
*
so hasilnya
^--------^
*
*
tentulah kerisik yang sangat-sangat fresh.. syok kan?
*
*
Sambil-sambil menunggu daging rusa yang tak berapa nak empuk tu empuk, apa kata kita layan dulu Dim Sum.. Frozen Dim Sum halal keluaran TSL Bestmas Manufacturing Sdn Bhd.. hanya perlu kukus untuk few minutes and ready to eat...so I beli dua flavour..and it comes with sauce.. taste so good
Black Pepper Siew Mai
and
Crab Siew Mai
sedapnya rendang ni kalau makan dengan pulut kuning.. lelebih lagi daging rusa pulak tu kan.. :)
ReplyDeleteala kite memang tak pernah masak pulut kuning...teringin la nak belajar..
ReplyDelete