Top Ad

Monday, July 15, 2013

Kerabu Pucuk Betik

Happy Monday all,

I am sure everyone has a great weekend... I hope so...celebrating Iftar with beloved family.. so do I, taking opportunity going back to kampung for Iftar with my mother in law...

Today, I am going to share with you one of my many favourite dishes which I managed to learn from my mother in law.... digging her secret of authentic Java dishes.... kalau tak belajar dari sekarang mungkin akan-akan datang resipi ni dah pupus... rasanya dalam tempoh hampir 15 tahun of my happy marriage... I dah hampir boleh dikatakan expert untuk menyediakan hidangan masakan Jawa.... antara resipi pilihan yang biasa ai sediakan untuk sentiasa menambat hati suami dan anak-anak.... tak kira dari masakan yang paling simple hinggalah yang paling complicated, semua ai belajar dan praktikkan sebab semuanya sedappppppp sesssaaangattttt... simple but tasty. Complex but yummy... so macamana nak resist?? Most of it ai dah share in this blog... untuk rujukan anak cucu ai... supaya mereka tahu asal usul...


Soup (Not just ordinary soup)
Ayam Goreng (with secret marinate)
Soto (Resipi turun temurun dari Embah yut)
Pegedel
Sambal Tumis Goreng (Favourite during raya)
Sambal kicap
Ayam masak semur  (@ Ayam masak kicap)
Sambal Taun (Authentic)
Pecal lele 
Sambal Pecal
Tomis... 
Nasi Ambeng
Gulai Lemak Ketam berempah(My favourite)
Pajeri Nenas or Terung
Nasi Impit @ Lontong (Wrapped in Daun Pisang)
Cendol (belum expert)
.
.
.
.
.
and bumbu kerabu......


and today, sharing with you most authentic bumbu kerabu and this time, I used "Pucuk Daun Betik" , "Bunga Betik" and Beansprout to go with the "Bumbu"

Kerabu Pucuk Betik



Bahan -bahan
 Pucuk Daun Betik
Bunga Betik
Taugeh

Rebuskan sehingga empuk ... ai masukkan beberapa helai daun jambu semasa merebus untuk menghilangkan sedikit rasa pahit.... ada yang kata, bubuh daun senduduk... frankly, I don't know where on earth to get that leaf..


Untuk bahan bumbu :




Sebiji kelapa  parut
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Cekur @ kencur
Udang kering
Belacan
Asam Jawa
Garam
Gula
Minyak untuk menumis.

Tumbuk dan gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut dan asam jawa...  Panaskan minyak dan tumiskan kelapa yang telah digaul bersama bahan tumbuk, garam dan gula hingga secukup rasa... Sentiasa kacau macam nak buat kerisik sehingga kering untuk mengelakkan dari hangus.... Bumbu ni boleh disimpan dan dimakan dengan sayur rebusan yang lain seperti nangka muda, pucuk paku daun meranti dan sebagainya... masak dengan ikhlas dan sambil sesnyum pasti menghasilkan satu juadah yang cukup rasa dari air tangan sendiri..... mesti cuba tau.... teori saja tak mencukupi...
 









Di sini ai copypaste sedikit info tentang khasiat bunga betik:

*******************************

Khasiat pucuk betik pun tak kurang hebatnya. Ia dikatakan mampu;
- Mengatasi sakit migrain.
- Merendahkan tahap kolestrol dalam darah.
- Menurunkan tekanan darah tinggi.
- Melangsingkan badan.
Terdapat 2 cara untuk anda memanfaatkan khasiat pucuk betik:
1. Memakan pucuk betik atau daunnya yang masih muda yang telah direbus.
ATAUPUN
2. Anda minum air rebusan pucuk betik dan daun muda tadi sebanyak 1 atau 2 gelas sehari.
Namun begitu, memang diakui yang daun betik ni rasanya agak pahit. Tapi saya harap anda dapat menahan kepahitannya jika benar-benar mahu menikmati khasiatnya.

*******************************
 
Yang pahit itukan penawar...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ad