I am sure everyone has a great weekend... I hope so...celebrating Iftar with beloved family.. so do I, taking opportunity going back to kampung for Iftar with my mother in law...
Today, I am going to share with you one of my many favourite dishes which I managed to learn from my mother in law.... digging her secret of authentic Java dishes.... kalau tak belajar dari sekarang mungkin akan-akan datang resipi ni dah pupus... rasanya dalam tempoh hampir 15 tahun of my happy marriage... I dah hampir boleh dikatakan expert untuk menyediakan hidangan masakan Jawa.... antara resipi pilihan yang biasa ai sediakan untuk sentiasa menambat hati suami dan anak-anak.... tak kira dari masakan yang paling simple hinggalah yang paling complicated, semua ai belajar dan praktikkan sebab semuanya sedappppppp sesssaaangattttt... simple but tasty. Complex but yummy... so macamana nak resist?? Most of it ai dah share in this blog... untuk rujukan anak cucu ai... supaya mereka tahu asal usul...
Soup (Not just ordinary soup)
Ayam Goreng (with secret marinate)
Soto (Resipi turun temurun dari Embah yut)
Pegedel
Sambal Tumis Goreng (Favourite during raya)
Sambal kicap
Ayam masak semur (@ Ayam masak kicap)
Sambal Taun (Authentic)
Pecal lele
Sambal Pecal
Tomis...
Nasi Ambeng
Gulai Lemak Ketam berempah(My favourite)
Pajeri Nenas or Terung
Nasi Impit @ Lontong (Wrapped in Daun Pisang)
Cendol (belum expert)
.
.
.
.
.
and bumbu kerabu......
and today, sharing with you most authentic bumbu kerabu and this time, I used "Pucuk Daun Betik" , "Bunga Betik" and Beansprout to go with the "Bumbu"
Kerabu Pucuk Betik
Bahan -bahan
Pucuk Daun Betik
Bunga Betik
Taugeh
Rebuskan sehingga empuk ... ai masukkan beberapa helai daun jambu semasa merebus untuk menghilangkan sedikit rasa pahit.... ada yang kata, bubuh daun senduduk... frankly, I don't know where on earth to get that leaf..
Untuk bahan bumbu :
Sebiji kelapa parut
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Cekur @ kencur
Udang kering
Belacan
Asam Jawa
Garam
Gula
Minyak untuk menumis.
Tumbuk dan gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa parut dan asam jawa... Panaskan minyak dan tumiskan kelapa yang telah digaul bersama bahan tumbuk, garam dan gula hingga secukup rasa... Sentiasa kacau macam nak buat kerisik sehingga kering untuk mengelakkan dari hangus.... Bumbu ni boleh disimpan dan dimakan dengan sayur rebusan yang lain seperti nangka muda, pucuk paku daun meranti dan sebagainya... masak dengan ikhlas dan sambil sesnyum pasti menghasilkan satu juadah yang cukup rasa dari air tangan sendiri..... mesti cuba tau.... teori saja tak mencukupi...
Di sini ai copypaste sedikit info tentang khasiat bunga betik:
*******************************
Khasiat pucuk betik pun tak kurang hebatnya. Ia dikatakan mampu;
- Mengatasi sakit migrain.- Merendahkan tahap kolestrol dalam darah.- Menurunkan tekanan darah tinggi.- Melangsingkan badan.
Terdapat 2 cara untuk anda memanfaatkan khasiat pucuk betik:
1. Memakan pucuk betik atau daunnya yang masih muda yang telah direbus.
ATAUPUN
2. Anda minum air rebusan pucuk betik dan daun muda tadi sebanyak 1 atau 2 gelas sehari.
Namun begitu,
memang diakui yang daun betik ni rasanya agak pahit. Tapi saya harap
anda dapat menahan kepahitannya jika benar-benar mahu menikmati
khasiatnya.
*******************************
Yang pahit itukan penawar...
▪ Muhammad Afif Akasha bin Maruan, 17tahun(2022). Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2.
ReplyDeletePada Mac 2017, Afif waktu itu berumur 12tahun. Dia tiba-tiba mengalami bengkak di leher dan bawah ketiak. Dia dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah kemudian diminta menjalani pembedahan kecil untuk ambil tisu di leher, kemudian pada Jun 2017, dia disahkan mengidap Kanser Limfoma Hodgkin tahap 2. Dia menjalani kimo 12kali, selepas saja kimo, dia mengalami muntah, tak lalu makan,sakit badan,setiap jam kena urut. Kimo pertama dan kedua pun sama kesannya hingga tak sanggup nak teruskan kimo. Berat dia turun 2kg, semasa kimo. Datang kawan baik ibunya memperkenalkan Jutawan Herbs ,ibunya beli dan terus beri dia minum jus herba semasa rawatan hospital. Kimo ke 3 alhamdulillah dia ada selera makan, aktif balik seperti biasa, tak sakit badan lagi dan pada November 2017 iaitu kimo ke 6, berat badan Afif naik 5kg .Doktor sahkan tak ada lagi sel kanser dan sampai sekarang masih minum Herba Jutawan Herbs.
-------------------------------
▪Puan Arbaayah bt Hussin, 72tahun dari Taiping. Pada tahun 2013 ,dia diserang demam, bengkak kaki dan tidak sedarkan diri. Kemudian dia ditahan di wad Hospital Taiping dan doktor mengsyaki dia diserang kencing tikus. Tapi pada 2015 dia alami tanda yang sama dan doktor mengesahkan dia menghidap Sirosis hati tahap 3. Anaknya terjumpa blog Jutawan Herbs dan dia mula guna herba sejak 2019 sampai la sekarang. Mula-mula minum tak ada sebarang perubahan, tetapi 1 bulan lepas tu barulah dia perasan ,rasa seram sejuk dan takut nak mandi selama ni dah berkurang, sampai sekarang tak ada demam dah. Kesihatan bertambah baik.
▪Puan Siti Saharia, 44tahun. Kanser payudara tahap 2.
Pada bulan Ogos 2020, dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 2, selepas menjalani proses ultrasound dan biopsi. Dia melalui pembedahan mastectomy, kimo 6kali dan radioterapi 15kali. Dia kenal Jutawan Herbs dari kawan yang sakit kanser panyudara juga. Dia minum herba Jutawan Herbs pada 2020 semasa sedang kimo. Kalau dulu kesan sampingan semasa kimo sangat teruk dengan alahan, tak ada selera makan dan badan lemah. Tapi lepas minum Jus Jutawan Herbs semasa kimo, kesan sampingan sangat berkurang,mkn berselera, bertenaga dan siap boleh pandu kereta. Pendek kata boleh jalani hidup macam orang sihat. Dia tidak berharap rawatan moden saja, sampai sekarang dia terus ambil herba dan makin pulih.
-------------------------------
▪Puan Roziaton bt Mohd Kasini, asal dari Triang Pahang, Kanser Usus tahap 3.
Pada Julai 2016 ,doktor mengesahkan dia menghidap kanser usus tahap 3 dan perlu buat kimo 12x. Dia terus patah semangat kerana memikirkan anak-anak yang masih kecil. Tapi keluarganya membelikan Jus Jutawan Herbs untuk dia minum, ketahanan badannya menjadi kuat melawan kanser. Dia juga ada minum herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama dia buat kimo. Kimo seperti biasa, tiada sakit badan,tiada demam dan lain-lain. Pada 2017 doktor sahkan dia bebas dari kanser dan hanya perlu ambil darah CEA setiap 6bulan sekali. Tak lama lepas tu doktor cakap dia hanya perlu datang ambil darah 1tahun sekali saja. Alhamdulillah dia pun dah sembuh kanser.
------------------------------
▪Puan Aida dari Pahang, anaknya mengidap Leukimia Acute Limphoblastik (ALL) .
Pada hujung tahun 2016, anaknya disahkan menghidap penyakit Leukimia Acute Limphoblastik (ALL). Dia terjumpa blog Jutawan Herbs dan memberi anaknya minum 2jenis herba dari Jutawan Herbs sebelum masuk ke hospital untuk kimo. Lepas 3tahun ,dia perasan anaknya makin cergas ,makan bertambah dan x lesu seperti sebelum minum Herba. Dia yakin Jus Jutawan Herbs banyak membantu anaknya makin sihat.
------------------------------
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570