Last week, we all balik kampung halaman hubby, Kg Sg Hj Dorani, Sungai Besar, Selangor. Then tetiba teringin nak makan kuih bahulu asli... So apa lagi, ni antara ilmu-ilmu yang I tuntut dengan my MIL.
Resipi kuih bahulu asli
Step 1 : Sediakan bahan-bahan.
1. 4 biji telur
2. 1 cawan gula
3. 1 cawan mombong tepung gandum
Cara - cara membuat nya :
1. Pukul telur dengan gula hingga kembang
2. Masukkan tepung dan kacau dengan perlahan
3. Adunan sedia untuk di bakar
Step 2: Sediakan bara menggunakan sabut dan panaskan acuan secukupnya sebelum masukkan adunan.
Step 3 : Leserkan minyak masak menggunakan daun pandan sebelum memasukkan bancuhan tepung ke dalam acuan.
Step 4 : Letakkan bara di atas acuan supaya bahulu masak dengan sempurna.
Step 5 : Kawal api supaya bahulu masa dengan rata
Step 6 : Dan hasil nya.. sangat sedap bila di makan panas-panas..
Rasa bahulu ni biasa-biasa saja tapi bila dapat makan panas - panas dihidangkan dengan air kopi atau teh dan hasil buatan air tangan sendiri.. rasa satu kepuasan yang tidak terhingga. Memang sangat lain dengan bahulu yang di bakar dengan cara moden.
Lagi sedap bila tengok anak-anak (belum mandi pagi) berselera menikmati kuih bahulu di bawah pokok kelapa tepi sawah. yummy yummy
No comments:
Post a Comment