Today I am going to share a recipe (turun temurun) from my MIL which is called..
*
*
SAMBAL TAUN
Ingredients
Ayam Kampung
(alternatively can use "perut lembu", kupang, kerang, kulit lembu)
Sound exotic isnt it?
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili Padi
Belacan
Plenty of lengkuas
Santan
Sedikit perahan air asam jawa
Garam
Cara - Cara membuatnya :
1. Tumbuk bawang merah , bawang putih, cili padi, lengkuas dan belacan
2. Tumiskan bahan-bahan tumbuk sehingga garing
3. Masukkan ayam kampung dan sedikit air
4. Masukkan lengkuas yang dihiris nipis (banyak)
5. Masak ayam sehingga empuk
6. Masukkan santan
7. Masukkan cili padi (sebiji-sebiji)
8. Masukkan garam dan perahan air asam jawa
9. Sedia untuk dihidang
*
*
*
dan hasilnya
Sambal taun merupakan hidangan asli turun temurun orang berketurunan jawa... biasanya dihidang pada hari raya... sangat sesuai dimakan dengan nasi impit.....
My views
I like the balance taste of spiciness and lemak... the aroma of the galangal really makes the whole dish taste so good and delicious...
No comments:
Post a Comment