What could be the best dish for prawn? or how you like the prawn to be cooked? Nowadays, most affordable and available prawn in market is the breed species from shrimp farming.... after a while , somehow I felt sick of eating them...
Solution for that? hmm every time ai balik kampung, mesti singgah kat Pasar Sungai Besar... kat sana sampai rambang mata tak tentu arah nak pilih udang... banyak sangat udang laut, segala macam saiz ada... harga very reasonable... bayangkan.. biasa ai beli udang belaan ni pun dah RM29 sekilo yang kononnya size XXL... tapi kalau kat sana dengan size yang sama, ai boleh dapat udang laut dengan harga RM30 sekilo.... cumanya kat Sungai Besar memang tak ada can nak pilih... peniaga biasanya main kaut je..alasan diorang.."semua segar la amoi... apa lagi mau pilih"...yang nyatanya diorang tak nak kita pilih yang besar-besar je.....
Pasar Sungai Besar ni kadang-kadang can be beyond your expectation... hari tu ai ada nampak sepasang lobster... harga RM70 sekilo...geram je nak beli... tapi tak tahu nak siang and masak apa..kalaulah ada restaurant yang boleh masakkan untuk kita memang ai beli..... tak pe .. lepas ni buat research cara nak masak lobster....mungkin seumur hidup ai , baru 2-3 kali makan lobster.... yang paling best masa my friend belanja ai kat Mr. Lobsterman.... memang best... nak tau kat mana Mr. Lobsterman ni.. Click here for Mr. Lobsterman
Kalau dah beli udang laut ni, biasa ai selaku chef DMKL akan refer kat enche hubby sebelum masak... benda susah dapat la kata..nanti kalau salah resipi or tak kena selera rugi bahan mentah... tak dapat menikmati rasa udang sebenar......lebih baik dapatkan mutual agreement dari big boss.... so dapat consent boss untuk masak resipi yang ai propose...
So untuk kali ni ai propose untuk masak Salted Egg Prawn... hmm tapi tak berapa nak jadi sebab tumis pakai minyak instead of butter... so tak berapa nak lemak....
Resipi ni boleh dimasak dengan ketam... and bahan dia sangat mudah
Ingredients
1/2 kg Prawn
Oil for frying
Butter
Garlic chopped
Evaporated milk
Salted egg (yolk)
Curry leaves
Chilli Padi
Salt and sugar
A pinch of love
Methods
Pre fry the prawn (set aside)
Melt butter
Add garlic, curry leaves and chilli padi until it turned yellowish
Add salted egg and milk (I blend these two together)
Add sugar and salt
and finallay
Add prawn
Rasanya jangan cakapla..memang sedap.... ai suka rasa berpasir telur masin tu...... manis, pedas, masin lemak.... makan pulak dengan nasi panas and baby kailan masak garlic.... terangkat di buatnya..
Kalau nak tahu rasanya... cubalah sendiri.... hasil air tangan sendiri tentu lebih baik....
Assalamualaikum kak, sodapnya! nak cuba lah nanti. thanks sharing resepi kak :)
ReplyDelete