Tak tahu..semalam angin apa ntah.. tetiba teringin nak masak jering....sekarang kan musim durian.. so kebiasaanya bila musim durian.. jering ngan petai pun ikut musim jugak. tak berani nak masak banyak.. takut tak de yang nak makan.. so ai masak secukupnya untuk tekak ai yang memang universal... kampung boleh... western pun no hal....sendiri nak makan.. sendiri masak... so tak de hal....nothing special.. tapi rasanya memang membangkit selera... boleh bertambah nasi 3 pinggan..
Sambal Ikan bilis goreng + Jering
Bahan-bahan
Ikan bilis (goreng)
Jering (Dibuang kulit dan goreng sekejap)
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan tumbuk
Bawang besar
Cili kering
Air Asam Jawa
Garam
Gula
and
a pinch of love for additive
Cara-caranya
Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau
Masukkan garam, gula dan air asam jawa secukupnya
Masukkan ikan bilis goreng dan jering
Sedia untuk dihidang
mmmm.. yummy!! sedapnyeeee.. terliur eden..
ReplyDeleteRin.. sebab tak gi ofis, boleh makan petai ngan jering sesuka hati... tak yah nak risau-risau
ReplyDelete