Top Ad

Tuesday, August 17, 2010

Ramadhan Day 4

We went back to enche hubby's hometown untuk berbuka puasa bersama my PIL. Semua menu yang dihidangkan sungguh menyelarakan.

Sup Ayam
Ayam Goreng
Butter Prawn
Pecal
Gulai Tempoyak Ikan Patin
So antara menu di atas, pecal merupakan my MIL specialty. Sambal pecal tu memang MIL buat sendiri... Siap buat jual lagi... Se paket harga RM10 (500gm). Bezanya sambal pecal ni and yang ada kat pasar-pasar tu.. my MIL masih lagi menggunakan lesung kayu untuk menumbuk sambal pecal untuk mengekalkan rasa keasliannya...


2 comments:

  1. pecal? tak pernah makan tu...sedap eh????

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Ni resipi authentic orang Jawa.. just need to add hot water to the samabal kacang and eat with variety of sayur.. timun, kangkung, jantung pisang, pucuk paku, taugeh etc.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ad