Top Ad

Friday, August 13, 2010

Menu Ramadhan - Day 2 Butter Prawn & Ikan Bakar

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-3 kita berpuasa... So bezanya bulan puasa dengan bulan-bulan yang lain, ai akan mengambil alih semua tugas masak-memasak ... Every 4.00 pm panggilan rasmi akan dibuat dari ofis untuk memastikan bahan untuk memasak menu pada hari ni semua nya lengkap dan telah di defrost.. then bahan apa yang perlu disediakan pun telah di maklumkan to my DO officer... So bila chief cook balik tinggal tumis bahan and bagi final touch to the menu. Semalam for the first Ramadhan dah masak Thai Steam Fish.. tak sempat nak snap photo dah licin... so menu for 2nd day.. Ikan Bakar Nyonya Style, Butter Prawn and Vegetable Soup..

Ikan Bakar Nyonya Style
Bahan-Bahan
Seekor Ikan dipotong (The best is Ikan Pari)
Kacang Bendi

Bahan Sambal
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Cili Kering (dikisar)
Serai (dikisar)
Sedikit kunyit hidup
Garam
Sedikit gula
Air Asam.
Tumis kan bahan yang dikisar then masukkan garam, gula dan air asam secukup rasa
Letakkan ikan di dalam aluminium foil dan sapukan sambal di atas ikan .. Letakkan beberapa hiris bendi dan sedia untuk di bakar
Lipat kemas aluminium foil tersebut dan bakar dia atas tempat pembakar selama 10 minit... 
Kebetulan enche hubby terbaca cara-cara membuat butter prawn dalam paper... terus dia tanya kat ai.. sama ke macam yang you selalu buat?... Masa ai mula-mula buat butter prawn ni.. enche hubby siap download kan video untuk ai..  Still there's a need to improve ... telur dia tak cukup halus.. mungkin api tak cukup besar...  Tapi rasa dia sangat okay...
2. Butter prawn
So antara bahan-bahan penting :-
Udang
Cili Padi (dihiris)
Bawang putih
Daun Kari
Mentega
Sedikit gula & garam
Tepung Jagung
Udang
Daun kari, garlic & cili padi
Celupkan udang dalam tepung jagung
Goreng udang sehinga kekuningan
Udang yang telah siap digoreng

Cara-cara membuatnya :
Panaskan mentega dan masukkan telur...kacau dengan cepat.... sehingga berbuih
Masukkan garlic, daun kari dan cili padi
Tambahkan sesudu kecil gula dan secubit garam
Masukkan udang goreng
dan akhir sekali angkat dan toskan
(Proses ini penting bagi memastikan telur kekal rangup)
*
*
*
*
*
and hasil nya...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ad