Last week, I berkesempatan pergi ke pasar untuk buat persiapan menyambut Ramadhan. Cabarannya ialah 3 orang anak ai akan ikut serta menjalani ibadah puasa Insya Allah.. dan Daini (who is in standard 1) akan berpuasa for the very first time... So bila anak-anak berpuasa of course persiapan juadah buka dan sahur akan mengikut selera mereka... I am not worry so much untuk berbuka tapi lebih utama apa yang di sediakan untuk sahur.. I tak nak they all jadikan alasan tidak sahur sebagai point untuk they all tak puasa. Biasanya, anak ai akan sahur dengan cornflakes and fresh milk. Tapi kalau 30 hari hidangan yang sama tak lalu juga... Kadang-kadang sampai hilang idea apa nak masak untuk sahur. Apapun.. ai dah ke pasar Seksyen 6, Shah Alam untuk beli barang basah... ikan-ikan yang dibeli pun lebih untuk menu bakar-bakar...
Isha who followed me to the fish market symphatised the dead fish....
*
*
*
*
*
Then she was so excited bila I bagi green light untuk dia pilih fish yang I nak beli...
With RM50 you can't get many kind of fish.. lebih-lebih lagi ikan yang memang dah terkenal dengan harga mahal nya macam ikan merah, senangin, kerapu, jenahak etc...
Tetiba teringin nak membeli daging pulak... bukan apa.. masa singgah gerai sayur ternampak pulak kacang remunggai... apa lagi teringat lah nak masak dalca daging and kacang parpu....
mmmm hasil nya...
*
*
*
*
Yang panjang-panjang tu lah kacang remunggai...rasa dia lemak... famous di kalangan Indian..
So sempena menyambut ramadhan...ai telah diperingatkan oleh enche hubby untuk berserdehana dalam penyediaan makanan supaya lebih fokus untuk sembahyang terawikh dan ibadah-ibadah wajib yang lain.. mudah-mudahan.... so kepada semua, ai ingin memohon maaf pada semua sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dan selamat menjalani ibadah puasa bagi yang beragama Islam... Allahuwaalam
No comments:
Post a Comment