Top Ad

Monday, September 6, 2010

Ramadhan Day 22 - Nasi Kabshah

Hari ni menu berbuka di taja oleh rakan-rakan ofis yang berhajat untuk bersedekah di bulan Ramadhan. They all berhajat untuk belanja Nasi Arab- Kabshah Rice yang diorder khas dari Restoran Mat'am Saba', Cyberjaya. Actually, dapat sorang sebungkus je .. tapi I order additional 2 pack untuk me and family.

Serba sedikit mengenai Kabshah Rice ni.. Nasi dia simple je.. Nasi dan Ayam berempah.. Cuba beras yang digunakan dari jenis Basmathi.. so nasi dia panjang-panjang dan tak muak.. It comes together with the special sauce made from tomato and chiili and rasa dia masam-masam sikit..
But I add on my on salad which took few minutes to prepare..
Ingredients :
1. Cucumber (remove the middle part) - diced
2. Tomato - diced
3. Cili Padi - sliced
3. Lemon Juice
4. Sugar and Salt (for taste)
5. Coriander leave...
That's it.. tossed everything together and ready to be serve. It really a great appertizer.
Today, rezeki memang murah.. my next door neighbour bagi cucur udang with peanut sauce..
And my mom gives nasi lemak bungkus daun pisang
For kueh.. I bought this Seri Muka.. very authentic
Today, I am going to share with you enche hubby's favourite drink during the month of Ramadhan..
Air Timun Acheh..
Timun ni memang waktu bulan puasa je banyak dijual.. Kalau kat sekitar Shah Alam ni memang payah nak jumpa.. selalu nya we all beli kat enche hubby's hometown, Sg Besar. Rupa bentuk fizikal dan aroma buah ni tak ubah macam honey dew except that bentuk dia lebih lonjong .. Rasa dia cuma manis-manis buah sahaja..
Cara-cara penyediaannya :
1.Kupas kulit buah timun acheh ni
 
2. Belah dan buangkan biji di tengah timun ni
3. Sagat timun acheh ni
4. Campurkan air gula dan air. Tambah ais dan sedia untuk diminum.
Rasa dia sangat segar dan kalau suka boleh tambahkan sedikit susu... Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ad