Finally, after so many years tak jumpa benda alah ni.... akhirnya berjejak kasih di Penang.... dan akhirnya ai dapat jugak perkenalkan Apom Manis ni kat enche hubby and my generation..... I thot kueh ni dah pupus... last ai makan kueh ni kat Batu Gajah... tak silap 25 years back... huh lama tu...
Kebetulan masa on the way ke Alor Setar, kami divert ke Penang untuk cari breakfast...so tempat yang kami tuju tu Taman Tun Sardon... kat sini macam food court la.. banyak gerai jual pelbagai makanan pelbagai genre.....masa tengah nak parking...tetiba ai ternampak one descent stall (stand alone) jual Apom Manis.. memang kueh ni among favourite kueh ai.... So tanpa pikir panjang ai terus order ...nak RM2.. ingatkan sekeping..... rupanya 5 keping... hidang panas-panas pulak tu.... huh kalah kuih pancung kat Medan...
Something special about this Apom Manis
Homemade
Authentic
Light and Small
Used Charcoal
Double Layer Slow Fire
Serve in Banana Leave
Cheap
Nice taste
Aromatic
Fluffy
Not sweet
Natural sour yogurty taste...
Dah tau apa yang special then..... jom kita tengok macamana cara menyediakan kueh Apom Manis ni....
First kena goyang adunan dalam tempat pembakar.... baik punya gelek...gelek jangan tak gelek...
Bakar di atas arang hingga masak
Api atas bawah ye...hmmm memang kelas
hmmm lihat hasil nya
then , lipat dua
.
.
.
.
ok siap sudah... sedia untuk di bungkus .... hmmm yummy kan? Yang garing tu lagi best......eeee rasa nak gi Penang sekarang jugak....
Nak di jadikan cerita..... lepas breakfast kami teruskan perjalanan menuju ke destinasi asal ...kenduri kahwin di Alor Setar...tak tau la kebetulan ke apa? tapi kat rumah pengantin yang we all attend tu pun ada serve kueh Apom Manis ni.... mungkinkah nostalgia telah kembali?....baguslah kalau lebih ramai yang teruskan tradisi kueh asli ni supaya generasi akan datang dapat rasa kueh yang dah nak hampir pupus ni......
Kuih ni masih ada lagi dijual di Alor Setar. Setiap kali balik, sure my parents or brother belikan utk kami.
ReplyDeleteNak tanya sikit ni, kenduri yg serve kuih ni tu kat Lrg Bayu ke? Rumah Cikgu Mokhtar?
Dear, kenduri ni kat Lorong Pauh.. best nyer boley dpat supply kuih ni.... i like it very much
ReplyDelete